Dersler

7. Yarıyıl Dersleri Şunlar:

1- Uluslararası İlişkiler Kuramları 1

2- Amerikan Dış Politikası

3- Türk Dış Politikası

4- Diplomasi Tarihi

5- Avrupa Birliği


Aslında 7 ders olması gerekiyor ( sanırım öyleydi veya 8 ders )ancak ben diğer ikisinden muaftım ve sadece bu dersleri gördüm.

Biliyorsunuz ki vizelerde her dersin ilk 4 ünitesinden sorumlusunuz. Finallerde ise müfredatın genelinden. Vizelerde sorumlu olacağınız üniteleri derslere göre sıralamak istiyorum.


1- ULUSLARARASI İLİŞKİLER KURAMLARI 1

Kuramlar diğer derslere göre biraz daha ağır gibi. Tanımlar çok veya diyelim ki bir akımdan / teoriden  bahsediliyor, "öncüsü kimdir" veya "belli başlı temsilcileri kimlerdir" gibi ezber gerektiren sorulara sınavlarda ağırlık veriliyor. Bu nedenle üzerinde biraz daha fazla durulması gereken bir ders. Bu dersten vizelerde ilk 4 üniteden, yani ;

   1- Realizm ve Neorealizm (Gerçekçilik ve Yeni
       Gerçekçilik)

   2-Liberalizm ve Yeni Liberalizm

   3- Marksizm ve Merkez Çevre Teorileri

   4- Jeopolitik Teoriler

sorumlusunuz.



2- AMERİKAN DIŞ POLİTİKASI

Bu derste Amerika' nın süper gücü haline gelmesindeki süreç, Soğuk Savaş Dönemi, Realist Dönem, Sömürge Dönemi vsgibi konularla giriş yapılmış ve süreç bu şekilde devam etmekte. Rusya ile olan Soğuk Savaş Dönemi sınavlarda ağırlıktaydı. İzlediği stratejiler, bu stratejilerin öncüleri ( Mesela Truman Doktrini veya Marshal Planı vs) gibi konular sınavlarda olmazsa olmazlardandı. Bu tarz stratejilerden kitabın genelinde bahsedilmekte zaten, zamanla aşinalık kazanacağınız için kavramanız da zor olmayacaktır. Gelebilecek bir soru " Marshal Planı' nın amacı nedir veya hangi ülkeleri kapsamaktadır?" , " Aşağıdakilerin hangisi Wilson İlkeleri içinde yer almaz?", "Amerika' nın dünyaya yayılmasını sağlayan anlayış/teori vs .hangisidir?" vb... Nedense 11 Eylül ile ilgili hiç bir soru ile karşılaşmamıştım ama bu hiç çıkmayacağı anlamına gelmez tabi.


Vizelerde sorumlu olduğunuz ilk 4 ünite ise;

     1- Uluslararası Sistemde Amerika Birleşik Devletleri (ABD)

     2- ABD Dış Politikasının  Toplumsal Kaynakları

     3- ABD Dış Politikası Karar Alma Sistemi

     4- ABD Dış Politikası Yaklaşımları



3- TÜRK DIŞ POLİTİKASI

Bu derste Osmanlı Dönemi izlenen politikalardan, Atatürk Dönemi, Kurtuluş Savaşı Dönemi vs günümüze kadar olan döneme kadar izlenen dış politika stratejilerinden bahsedilmekte. Kitaptaki her ayrıntı önemli ancak benim dikkatimi çeken ise, özellikle son final sınavında 2000'li yılların ( AK Parti Dönemi) hiç sınava dahil edilmediğiydi. Bazı siyasi olayların etkisi olduğu kanısındayım (:  "Mutlaka çıkar, kesinlikle çıkar, olmazsa olmaz" dediğim Mavi Marmara ile ilgili bile tek bir soru yoktu (:


Bu derste vizelerde ;

     1- Osmanlı İmparatorluğu' nun  Çöküşünden
          Kurtuluş Savaşı' na  Kadar Türk Dış Politikası

     2- Kurtuluş Savaşı Dönemi Türk Dış Politikası

     3- Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası(1923-1938)


     4- II. Dünya Savaşı Dönemi Türk Dış Politikası (1939-1945)



4- DİPLOMASİ TARİHİ


Bu ders benim için çok zevkli bir dersti. Çünkü ilerledikçe bu yönde bir meslek sahibi olabilme hayali kurdurdu bana (: Sizler içinde zevkli olacağını sanıyorum. Tanımlar çok veya akım öncüleri gibi ezber gerektiren sorularla karşılaşacaksınız. Mesela " Modern hukukun öncüsü kimdir?"," İlk yazılı barış hangi ülkeler ile olmuştur?", "Açık olarak müzakere edilecek açık anlaşmalar fikrinin sahibi kimdir?", "Arabistan'da / veya Orta Doğu Arap ülkelerinde pasaport yerine kullanılan belge nedir?" vb... Zor değil ama kolay bir ders de değil ama zevkli (:



5- AVRUPA BİRLİĞİ


Tahmin edebileceğiniz gibi özellikle AB Kurumları' ndan, tarihi kuruluş sürecinden, bütünleşme ve genişleme sürecinden, birliğin geçirmiş olduğu değişim ve özellikle Lizbon Anlaşması ile birliğin kavuştuğu yeni yapısından bahsedilmekte. Tanımlar çok olduğu için yine ezberci bir ders ama daha çok anlayabilmek önemli (: 

Sorumlu olduğunuz üniteleriniz ise;

     1- Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu, Avrupa Ekonomik
         Topluluğu ve Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu

     2- Avrupa Birliği Hukuku

     3- Avrupa Birliği’nin Kurumları

     4- Avrupa Birliği’nin Bütünleşme Süreci


Daha öncede belirttiğim gibi finallerde müfredatın genelinden sorumlusunuz. Final dönemlerinde öncelikle geriye kalan 4 üniteye ağırlık verin, daha sonra ilk 4 üniteye dönüş yapın. Çünkü, zaten ilk 4 üniteye vizelerde çalıştınız, aşinalık kazandınız. Tekrar pekiştirmek yararınıza olacaktır.

Derslerin içeriklerini ayrı ayrı anlatacağım. Biraz özet şeklinde olacak. Kendi tecrübeme dayanarak önemli olan kısımlarını seçerek sizlere sunmaya çalışacağım... Böylelikle, ta Kasım ayına kadar kitap almayı beklemek yerine, bir takım bilgilere buradan ulaşarak az çok bilgi edinmiş olursunuz ve kitaplarınızı elinize aldığınızda ise konulara yabancı kalmazsınız.



Hiç yorum yok :

Yorum Gönder