Amaç

Amaçlar

Bu bölümün öğrencilerine kazandırmayı hedeflediği temel bilgi, beceri ve yetkinlikler arasında; bölgesel ve küresel düzeydeki siyasi, tarihi, toplumsal ve ekonomik gelişmeleri değerlendirmek; devletlerin ve uluslararası organizasyonların birbirleriyle olan ilişkilerini açıklamak; uluslararası işbirliklerini ve uluslararası sorun çözme mekanizma ve yöntemlerini tanımak yer almaktadır. Bölümün amacı mezunlarının alanla ilgili kavramsal ve kuramsal bilgileri, küreselleşmenin ve uluslararası ilişkilerin karmaşık dinamiklerini dikkate alarak, çok boyutlu değerlendirme yeterliliğine sahip olmalarıdır. Bu bölümde, diplomatik hizmet kurumlarında, uluslararası organizasyonlarda, sivil toplum kuruluşlarında, çokuluslu şirketlerde ve kamu kurumlarının uluslararası birimlerinde görev yapabilmek için gerekli donanımı sağlayacak bir öğretim programı sunulmaktadır. Mezunlar ayrıca, Uluslararası İlişkiler alanı ve ilgili diğer alanlarda yüksek lisans ve doktora programlarına da başvurabilirler. Öğrencilerin uluslararası ilişkileri anlayabilen, açıklayabilen ve yorum yapabilen, en az bir yabancı dili iyi bilen, analitik düşünebilen, yaşam boyu öğrenme bilincine sahip bireyler olarak yetiştirilmesi hedeflenmektedir.

Kimler Kayıt Yaptırabilir?

Uluslararası İlişkiler Lisans Bölümüne, yükseköğretim programlarına öğrenci alınmasında, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretime Giriş Sınavı (YGS) puan türlerinin en az birinden 140 ve daha yukarı puan alan kişiler başvuru yapabilir.
Bunun yanı sıra örgün bir programda kayıtlı olan öğrenciler ya da herhangi bir yükseköğretim programından mezun olanlar, alanları dışında olmak üzere YGS’ye girmeden sınavsız İkinci Üniversite kapsamında Uluslararası İlişkiler Lisans Bölümüne başvuru yapabilirler. Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Fakültesinin önlisans programlarından mezun olan öğrenciler İktisat Fakültesinin Uluslararası İlişkiler lisans bölümlerine sınavsız* “Dikey Geçiş” kapsamında kayıt yaptırabilirler.
* İktisat Fakültesine sınavsız Dikey Geçiş kapsamında kayıt için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girme şartı bulunmamaktadır.

Kayıt için özel koşul aranmamaktadır.

Mezuniyet Sonrası

Uluslararası İlişkiler Lisans Bölümüne tamamlayanlar 4 yıllık lisans mezunu statüsünde olacaklar.

İş Olanakları

Bölüm mezunları, kamuda, uluslararası kurum ve şirketlerde ve özellikle Dış İşleri Bakanlığı ve merkezi kamu yönetiminin birçok kuruluşunun dış ilişkiler birimlerinde görevler alabildikleri gibi, yüksek lisans ve doktora programlarına devam ederek akademik kariyer de yapabilirler.







1 yorum :

  1. İyi günler,
    Açıköğretim Tarım bölümünü bitirdikten sonra dgs ile işletme bölümüne geçtim. Fakat matematiksel derslerden başarı sağlayamadığım için sınavlara da girmek istemediğimden bu bölümü sevemedim. Sonrasında UAİ bölümüne geçiş yapabileceğimi öğrendim ve bu bölümü incelemeye aldım. :) bu incelemeler sırasın da sizin sayfanıza ulaştım. Benim bu bölümü bitirmekteki amacım zaten kamu personeliyim çalışıyorum. Benim ihtiyacım olan Lisans diploması. Siyasete olan hobim ve sözel derslerin ağırlıklı olması bu bölümü daha bitirilebilir bir hale getirdi tabi :) Fikir almak istedim nasıl çalışmalı ne yapmalı ? ;)

    YanıtlaSil